• et
  • en
  • de
  • ru
Tel: +372 650 6500
Otsi kodulehelt
Sulge

Otsi kodulehelt

Uuenenud tuleohutusnõuete määrus karmistas nõudeid tuletõkkeustele

2018. aasta algusest peavad kõik kortermajade ja avalik-ühiskondlike hoonete tuletõkkeuksed takistama lisaks tulele suitsu levikut, samuti peavad kortermajade ühiskasutuses olevad uksed olema varustatud lukkudega, mis on seestpoolt võtmeta avatavad. Tuletõkkeuste valikul tasub olla tähelepanelik, et uste valmistaja tunneks seadust, teeks oma tööd kvaliteetselt ja et uksed oleksid nõuetele kohaselt sertifitseeritud.

Saku Metalli tuletõkkeuksed
Saku Metalli tuletõkkeuksed

AS Saku Metall turundusjuht Reili Kaibald sõnab, et nende ettevõte on tuleohutusnõuetega hästi kursis, sest tuletõkkeuksed on neile väga oluline tootegrupp, moodustades metalluste kogumüügist kuni 70%. „Koos tuleohutusnõuete muutmisega täiustuvad pidevalt ka tuletõkkeuksed ja nendele esitatavad nõuded ning meie käime nendega alati kaasas. Täna pakume kolme tulepüsivusklassiga metalluksi: EI230, EI260 ja EI2120, kusjuures EI2120 uksed lisandusid meie portfelli uue tootena eelmisel aastal.”
EI2– tähis sertifikaadil määrab ukse leegipidavuse ja temperatuuri isolatsiooni kestuse minutites ehk EI2120 tähendab, et ukse tulepüsivus on garanteeritud 120 minutiks. Alaindeks 2 määrab ära lubatud temperatuuri tõusud ukse lengil ja lehel uksi tulepüsivusele katsetades.
Tuletõkkeuksi kasutatakse tuletõkkesektsioonide vahelise siseuksena või välisuksena tööstushoonetes, elamutes ja kontorihoonetes, kus vastavad tulepüsivusklassid on nõutavad. Tuletõkkeuste funktsioon on lisada tulekahju korral kinnisvarale turvalisust. Kehtivate ehitisele esitatavate tuleohutusnõuete järgi peab tuletõkkekonstruktsioonis oleva ukse ja akna tulepüsivusaeg olema vähemalt 50 protsenti tuletõkkekonstruktsioonile ettenähtud tulepüsivusajast, kuid kõige vähem 30 minutit. Uuenenud tuleohutusnõuete määruse järgi on nüüd oluline ka ukse suitsupidavus. Kaibald lisab, et kui EI230 ja EI260 ostjad on rohkem erakliendid, siis 120-minutilise tulepüsivusega uksi paigaldatakse pigem tööstus- ja kõrghoonetesse.

Saku Metall valmistab EI2120 tulepüsivusklassiga uksi nelja sorti: ühe- ja kahepoolseid siseuksi ning ühe- ja kahepoolseid välisuksi. Üheks oluliseks faktoriks uue ukse puhul on tulepüsivusklass, teine aga ukse suitsupidavus Sa/S200. Sa tähendab suitsupidavust ümbritseval temperatuuril ja S200 näitab suitsupidavust 200° C juures. Saku Metalli tuletõkkeuste tulepüsivus on katsetatud TÜV Eesti OÜ Tallinna katselaboris ja sertifitseeritud Kiwa Inspecta poolt.

Tulekahju on kergem ennetada kui kustutada

Tuleohutuse alus on teadlik käitumine ja iga inimene saab tulekahju ärahoidmiseks palju ise ära teha. Näiteks tuletõkkeustest sisse-välja käies peab meeles pidama, et mis liigub, see kulub. Seetõttu soovitab Saku Metall oma tuletõkkeuksi, nende sulgumist ja lukustuselementide tööd kontrollida ning hooldada vähemalt iga kuue kuu tagant.

Ligi 30-aastase metalluste valmistamise kogemusega AS Saku Metall äritegevus jaguneb kahe ärisuuna vahel – uksetootmine ja allhange. AS Saku Metall Uksetehas toodab metalluksi, terasprofiiluksi ja muid terasprofiiltooteid ning garaaži- ja tööstuslikke tõstuksi.

Korterelamu tuleohutus

Trepikoja välisuks peab olema:
* vähemalt trepikäigu laiusega (üldjuhul 1,2 meetrit)
* vähemalt 2,1 meetrit kõrge
*
üle 30 elaniku puhul avanema väljapoole

Artikkel väljaandest “Kortermajade Rekonstrueerimisest 2019”

Tagasi